Bijna helft kinderen Azië ontbeert basisbehoeften

Print
Bijna de helft van de 1,27 miljard kinderen in Azië leeft in armoede. Zij krijgen niet voldoende te eten of beschikken niet over veilig drinkwater, gezondheidszorg of onderdak. Dat zegt Plan, een organisatie die zich sterk maakt voor kinderen in nood.
Zeshonderd miljoen kinderen onder de 18 ontberen een van de genoemde basisbehoeften en driehonderdvijftig miljoen twee of meer, zegt Plan in zijn rapport Opgroeien in Azië. De helft van de families in Azië deelt niet mee in de voordelen van de economische groei en globalisering, zegt Plan. Een snelle bevolkingsgroei tegenover schaarse middelen en gebrekkige toegankelijkheid van onderwijs, gezondheidszorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn daar volgens de organisatie de oorzaken van. "Azië heeft meer dan tweemaal zoveel zwaar misdeelde kinderen dan Afrika bezuiden de Sahara", zei Michael Diamond, directeur Azië van Plan. "Deze omvangrijke armoede onder kinderen zal de toekomst van Azië zwaar belasten, tenzij er nu iets aan gedaan wordt."

Om de armoede te bestrijden moet de internationale gemeenschap volgens Plan een eind maken aan de subsidiëring van boeren in de Verenigde Staten, Europa en Japan en miljarden aan schulden kwijtschelden. De rijke landen kunnen ook helpen door meer te betalen voor de goederen die zij van de ontwikkelingslanden kopen. Plan heeft toegezegd de komende tien jaar 1 miljard dollar te investeren in bestrijding van de armoede in twaalf Aziatische landen.

.

Nu in het nieuws