VS en Zuid-Korea beginnen militaire oefeningen

De VS en Zuid-Korea zijn maandag aan gezamenlijke militaire manoeuvres begonnen, ondanks protest van Noord-Koreaanse zijde.

Belga

Pjongjang verdenkt de twee landen ervan een preventieve aanval voor te bereiden. De gezamenlijke exercities zullen twaalf dagen in beslag nemen. Een niet nader aangeduid aantal Zuid-Koreaanse soldaten zal samen met zo'n tienduizend Amerikaanse militairen optrekken, zo melden officiële bronnen. Jaarlijks houden de twee landen drie van dergelijke oefeningen. Volgens Washington zijn de acties zuiver defensief, maar Noord-Korea heeft afgelopen week al kritiek geleverd door te stellen dat het om "voorbereidingen voor een preventieve aanval" gaat op het communistische land, dat zegt over een kernwapen te beschikken. Volgens een Noord-Koreaanse legerwoordvoerder is de gezamenlijke militaire oefening erop gericht Pjongjang te dwingen "de onterechte eisen van de VS bij de onderhandelingen" over het Noord-Koreaanse atoomprogramma te accepteren.

Deze onderhandelingen (tussen de VS, Noord-Korea, Zuid-Korea, Rusland, China en Japan) zullen de laatste week van augustus in Peking hervat worden, na een onderbreking van drie weken. 32.500 Amerikaanse soldaten bevinden zich in Zuid-Korea, samen met 650.000 Zuid-Koreaanse militairen. Noord-Korea heeft 1,2 miljoen soldaten paraat. Noord-Korea is officieel nog altijd in oorlog met Zuid-Korea en de VS, omdat na de Korea-oorlog (1950-53) nooit een vredesverdrag is getekend.