ING wil miljoenen terug van Yukos

Print
ING Bank vordert met een groep internationale banken bijna een half miljard dollar terug van de Russische oliemaatschappij Yukos. Dat heeft advocaat Duco Oranje, die namens de banken optreedt, gezegd. De zaak diende vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.
ING Bank leende in 2003 met meer dan tien banken, waaronder Société Générale en Deutsche Bank, een bedrag van 1 miljard dollar aan Yukos. Ongeveer de helft is terugbetaald. Er staat inclusief rente nog zo'n 480 miljoen dollar open.
Omdat het Russische concern niet over de brug komt, hebben de banken eind april beslag gelegd op de aandelen van Yukos Finance BV. Dat is een in Nederland geregistreerde vennootschap die alle buitenlandse bezittingen van Yukos beheert, waaronder een olieraffinaderij in Litouwen en een pijpleiding in Slowakije. Bij elkaar zijn die ongeveer 1 miljard dollar waard.
De banken willen de aandelen Yukos Finance verkopen zodat de resterende schulden voldaan kunnen worden. De aandelen zijn echter niets meer waard. Yukos Finance heeft de activa in april buiten medeweten van de banken in een stichting ondergebracht om te voorkomen dat de Russische overheid ermee vandoor gaat. Daarmee is de BV een lege huls geworden.
Advocaat Oranje noemt die constructie "een vondst, maar ook niet in de haak". De Russische overheid kan niet met haar handen aan de activa komen, maar de schuldeisers ook niet meer. De rechter moet nu bepalen of Yukos terecht heeft gehandeld door de buitenlandse activa uit de BV te halen en onder te brengen in de stichting.
Nu in het nieuws