Spanjaarden werpen ondanks verbod eenden in zee

Inwoners van het Spaanse eiland Mallorca hebben tijdens een traditioneel festival levende eenden in zee gegooid. Dat meldde de krant

Diario de Mallorca

dinsdag. Dergelijke praktijken zijn nochtans bij wet verboden.

In het badoord Can Picafort, in het noordoosten van het eiland, gooiden deelnemers aan een volksfeest naar aloude traditie opnieuw eenden in zee. Volgens de plaatselijke autoriteiten kwam het evenement er spontaan op initiatief van de inwoners van het plaatsje, ondanks het wettelijke verbod op het "eendenwerpen" dat onlangs werd uitgevaardigd. De deelnemers sprongen vervolgens zelf in het water om de dieren te vangen.

Dierenbeschermers alarmeerden de politie. Volgens hen zijn deze praktijken een vorm van dierenmishandeling. Zij ijveren dan ook al jaren voor de afschaffing van de traditie. De verantwoordelijken zouden volgens krantenberichten dinsdag niet hebben ingegrepen. Het "eendenwerpen" werd dit jaar voor het eerst door de stadsautoriteiten verboden. Dat gebeurde onder druk van de autoriteiten van de Balearen. Burgemeester Antoni del Olmo is echter een fervent voorvechter van het gebruik. "Het gaat om een traditie van meer dan honderd jaar oud", stelde hij eerder.

"Het 'eendenwerpen' was dit jaar een spontane actie van de bevolking. De stadsautoriteiten hadden daarmee niets te maken", reageert de burgervader nu op de feiten.

Nu in het nieuws