Britse televisiezender riep vals monster van Loch Ness in leven

Print
"Nessie", het beroemde monster van Loch Ness, maakte in september 2004 gedurende twee weken de wateren van het tot de verbeelding sprekende Schotse meer onveilig.
Dat gebeurde op initiatief van een Britse televisiezender die op 28 augustus met een documentaire uitpakt. Daarin komen de reacties van goedgelovige en minder goedgelovige toeristen aan bod.

Zo'n 600 vakantiegangers, die werden gefilmd door de televisiezender Five, zagen het monster verschillende malen oprijzen uit het meer. Velen onder hen waren nadien zichtbaar overtuigd van het bestaan van het prehistorische dier.
"Nessie" was echter niets meer dan een machine van carbon- en polyurethaanvezels die tot leven was gewekt in de studio's van Crawley Creatures, een kleine firma uit Buckinghamshire, ten westen van Londen. Jez Harris, de zaakvoerder van het bedrijfje dat gespecialiseerd is in speciale effecten, had eerder al samengewerkt met Hollywood om gestalte te geven aan het personnage 'Jabba the Hutt' uit de filmreeks "Starwars".

"Het experiment toont aan dat mensen willen geloven in mythes", legde een woordvoerder van Five uit.
"Vele Amerikaanse toeristen waren erg onder de indruk en sommigen geloofden nadien echt in het bestaan van het monster. Anderen dachten dat het ging om een speciaal voor de gelegenheid opgezette attractie", aldus Ronald Mckenzie, de zaakvoerder van Royal Scot Boat Cruise, een maatschappij die boottochten op het meer organiseert, bedoeld voor toeristen die een glimp hopen op te vangen van het monster.

.

Nu in het nieuws