Marathon van Brussel 2 dagen na Memorial op hertekend parcours

Print
Zondag 28 augustus, of twee dagen na de Memorial Van Damme, staat in Brussel een tweede hoogstaand atletiekevenement op het programma met de Marathon van Brussel, de koninginnenwedstrijd op de ING Running Tour. De tweede editie van de vernieuwde marathon in de Belgische hoofdstad kreeg een volledig hertekend parcours. De start wordt gegeven in het Jubelpark, 42,195 km verder ligt de aankomst op de Grote Markt. Het gebeuren werd dinsdagmiddag voorgesteld in het Stadhuis van Brussel.
Parcoursbouwer Jos Van Roy kreeg een vrijgeleide van organisator Octagon Cis om het parcours te hertekenen. "Het was kiezen tussen een snel en vlak, maar niet zo mooi parcours of een prachtig gelegen, maar lastigere omloop", legde organisator Christophe Impens de koerswijziging uit. Na de start in het Jubelpark wordt het parcours van de 20 km van Brussel gevolgd tot aan de Tervurenlaan, waar richting Tervuren wordt gelopen. Daar maakt men rechtsomkeer, om via het Jubelpark de Grote Markt te bereiken. "De deelnemers passeren langs de mooiste plekjes van onze hoofdstad doorheen maar liefst zes gemeentes (Brussel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Etterbeek, Tervuren en Sint-Pieters-Woluwe). Rond km 15 en 35 wacht tweemaal de beklimming naar Montgomery, de laatste 3 km zijn bergaf naar de finish op de Grote Markt", schetste Impens het parcours. "Er wordt trouwens om 9u00 's morgens vertrokken, om de hitte te vermijden. Rond 11u10 verwachten we de winnaar aan de meet."

De Brussels Marathon, die deelnemers verwacht uit 25 landen, staat open voor zowel recreanten als toplopers. Die laatsten werden geselecteerd op basis van hun ervaring met lastigere omlopen. "Iemand die 2u10 vlak loopt, haalt die tijd niet op dit parcours. Met de Kenianen David Ruto (2u08:21 in Parijs '03) en John Birgen (2u09:08 in Milaan '03) en de Ethiopiër Tadesse Hailemariam (2u09:34 in Amsterdam '03) hebben we drie atleten onder de 2u10.
Wat de Belgen betreft rekenen we op een duel tussen Koen Van Rie en Rik Ceulemans. Van Rie won eind mei de 20 km van Brussel; Ceulemans bereidt zich momenteel voor in China. Maar we kijken ook uit naar Gino Van Geyte, Koen Neven en Oleg Otmakhkov", lichtte Impens de belangrijkste deelnemers toe.
Van Rie en Ceulemans verbonden hun lot ook aan het goede doel. Van Rie loopt voor Special Olympics, Ceulemans voor To Walk Again. De eerste van de twee bezorgt zijn actie 25.000 euro, de andere krijgt 20.000 euro. Voor de bedragen zorgt hoofdsponsor ING.

Voor Van Rie wordt Brussel de derde marathon in zijn carrière: "In 1999 liep ik in Rotterdam de eerste in 2u19, een jaar later moest ik opgeven met krampen in Antwerpen. Nu zal ik op een schema lopen tussen 2u13 en 2u17." Zowel de koplopers als de groep met de Belgen zullen hazen krijgen om hun richttijd te halen.

De beelden van de marathon van Brussel gingen vorig jaar de wereld rond, maar in niet zo fraaie zin. Op 10 oktober 2004 werd de leider in de race, de Keniaan John Ekiry Kelai, helemaal op het einde de verkeerde weg opgestuurd, om uiteindelijk toch nog als eerste (in 2u11:00) door de finish (zij het in de verkeerde richting) op de Grote Markt te worden geleid door een toeschouwer. "Dit jaar wordt dat onmogelijk, met dranghekkens in de laatste twee straten en persoonlijke politiebegeleiding in de laatste km", aldus Impens.

Naast de marathon staat ook nog een Mini-Marathon van 3 km (bergaf van Jubelpark naar Grote Markt) op het programma, waaraan de beste Belgische vrouwen (Marleen Renders, Kim en Elke Offergeld, Isabella Sluysmans, Nathalie De Vos, ...) zullen deelnemen. Die race telt ook mee voor het regelmatigheidscriterium Run Classics Vlaanderen. De Halve Marathon moet aan mannen als Frederic Collignon, Guy Fays en Ronny Ligneel de mogelijkheid geven om punten te sprokkelen voor dat criterium. Voorts lopen de jongsten een Kids Run over 1km. De organisatie verwacht ongeveer 4000 deelnemers.

Het sportieve programma wordt omkaderd door een feestprogramma met een heus kinderdorp op het Spanjeplein en optredens op de Grote Markt en langsheen het parcours.
De marathon komt rechtstreeks op tv via Sporza (VRT) en in uitgesteld relais op RTBF2.

.

Nu in het nieuws