Akkoord in regering over toepassing accijnsverlaging

Print
Binnen de federale regering is er een akkoord voor een nieuwe toepassing van de omgekeerde cliquet. Daarbij wordt de accijns op diesel verlaagd wanneer de prijs de grens van 1,10 euro/l overstijgt.
De accijnsverlaging moet morgen in het Staatsblad verschijnen en zou vanaf zaterdag voelbaar zijn aan de pomp. De accijns daalt met 2,10 euro per 1.000 liter of 0,00210 euro per liter. Dat laat het kabinet van premier Guy Verhofstadt donderdagavond weten.
Eind vorig jaar besliste de federale regering een omgekeerd cliquetsysteem in te voeren waarbij de accijnzen op diesel en benzine zouden worden verlaagd indien de grens van respectievelijk 1,10 euro/liter en 1,50 euro/liter werd overschreden. De regering wilde zo de stijging van de brandstofprijzen afremmen.
In juli ging de dieselprijs al eens over de 1,10 euro-grens en werd het cliquetsysteem toegepast. Woensdag klom de prijs voor een liter diesel opnieuw boven de 1,10 euro, maar werden de accijnzen niet meteen verlaagd. Daarop ontstond een discussie over de noodzaak van een kb om de toepassing van het cliquet te bekrachtigen.
Woensdag liet Verhofstadt nog verstaan dat er een KB nodig was en dat de omgekeerde cliquet op de agenda van de ministerraad van 2 september zou komen. Minister van Financiën Reynders van zijn kant liet dan weer uitschijnen dat het systeem dit jaar niet meer zou toegepast worden.
Nu is er een akkoord binnen de regering voor een nieuwe toepassing van de omgekeerde cliquet. "Deze gaat morgen in via een bericht in het Belgisch Staatsblad en zal op 2 september door de ministerraad bij Koninklijk Besluit bestendigd worden", luidt het in een persbericht van de premier.

.

Nu in het nieuws