Paars maakt energiemarkt sneller vrij

Print
Premier Guy Verhofstadt zal in zijn beleidsverklaring in oktober enkele maatregelen aankondigen voor een verdere liberalisering van de Belgische elektriciteitsmarkt.
Zo wil paars de dominantie van Electrabel aanpakken, schrijft De Tijd donderdag. "Door de overname van Electrabel door Suez ontstaat een nog dominantere speler en dreigt het moeilijk te worden concurrentiële prijzen te bereiken", zegt vice-premier Johan Vande Lanotte. De sp.a plant daarom bijkomende stappen in de liberalisering van de energiemarkt. De partij denkt aan het doorverkopen van de productiecapaciteit van Electrabel via een veiling en stelt voor bij overheidsopdrachten de prioriteit te geven aan minder dominante spelers.

Vande Lanotte pleit er ook voor een wetsvoorstel van Bart Martens (sp.a) en Luc Willems (VLD) dat voorligt in de Senaat zo snel mogelijk goed te keuren. Het voorstel bepaalt dat Electrabel niet meer mag investeren in nieuwe centrales zolang het meer dan 37 procent van de elektriciteitsproductie in ons land controleert. Verhofstadt is het eens met met het pleidooi van de sp.a om verdere stappen te doen in de liberalisering van de energiemarkt.

.

Nu in het nieuws