Studenten vinden fiscale aftrek inschrijvingsgeld geen goed idee

Print
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) vindt het geen goed idee inschrijvingsgelden aan hogescholen en universiteiten fiscaal aftrekbaar te maken. CD&V had dat vorige week voorgesteld om het hoger onderwijs te democratiseren.
Men kan beter de fiscale voordelen en de kinderbijslag rechtstreeks aan de student uitbetalen, vindt de VVS.

Voor niet-beursstudenten bedraagt het inschrijvingsgeld 512 euro aan de hogeschool en 505 euro aan de universiteit. Bijna-beursstudenten betalen respectievelijk 341 euro en 306,7 euro en voor beursstudenten bedraagt de inschrijving aan de hogeschool 100 euro en aan de universiteit 80 euro.

Volgens CD&V kunnen deze bedragen een drempel zijn voor het volgen van hoger onderwijs. Daarom hebben kamerleden Carl Devlies en Hendrik Bogaert een voorstel klaar dat de inschrijvingsgelden fiscaal aftrekbaar maakt. Enkel de sommen die effectief werden betaald voor de jaarlijkse eerste inschrijving komen in aanmerking, dus niet het inschrijvingsgeld voor een bis- of trisjaar.
De VVS is tevreden met de aandacht voor de financiële kost van voortstuderen, maar vindt het CD&V-voorstel niet de juiste maatregel om de democratisering te bevorderen. Fiscale aftrekken leveren in verhouding immers meer voordeel op voor de hoogste inkomensschalen. Bovendien komt een terugbetaling in de vorm van fiscale maatregel bijna twee jaar na het maken van de kosten, stelt de koepel van de studentenraden van hogescholen en universiteiten.
De vereniging wijst er voorts op dat fiscale gunstmaatregelen vooral de ouders ten goede komen. Ze pleit daarom voor een systeem waarbij de studiefinanciering onafhankelijk van de ouders gebeurt. Het gaat daarbij om een basisbeurs voor elke student. "Een toelage voor de student heeft een veel groter democratiserend effect dan een fiscale meevaller die je ouders twee jaar later opstrijken", aldus nog de VVS.

.

Nu in het nieuws