Israëlische troepen slaagse met joodse militanten

Print
Israëlische troepen hebben dinsdag slag geleverd met tegenstanders van de ontruiming van de Gazastrook in Neve Dekalim, de grootste van de 21 nederzettingen in het gebied.
BR> Het leger en de politie kwamen in actie toen honderden tegenstanders verhuiswagens tegenhielden die de boedel kwamen ophalen van mensen die bereid zijn te vertrekken en agenten en militairen die probeerden de weg vrij te maken, in het nauw brachten. Vijftig ordeverstoorders werden aangehouden.

De Israëlische minister van defensie, Shaul Mofaz, had even tevoren voor de televisie gewaarschuwd dat mensen die proberen de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook te dwarsbomen, hard zullen worden aangepakt. Hij zei te verwachten dat de helft van de joodse families in de Gazastrook zal vertrekken voordat de mogelijkheid om dat vrijwillig te doen om middernacht afloopt.

Eerder dinsdag verwijderde de Israëlische politie het metalen toegangshek van Neve Dekalim om kolonisten die hun laatste kans willen aangrijpen om vrijwillig te vertrekken, daartoe in staat te stellen. "Nu kan de politie bepalen waneer (het hek) open en dicht gaat. Nu kunnen mensen die willen verhuizen zonder problemen vertrekken", zei politiewoordvoerder Avi Zelba nadat agenten de hoofd- en zij-ingangen van Neve Dekalim hadden bestormd en het metalen hek hadden losgezaagd en op een zandhoop gegooid. Maandag hielden honderden, merendeels jonge activisten de politie bij het hek tegen en kon een konvooi verhuiswagens zich slechts met moeite een weg banen tussen de protestbetogers. Dinsdagmiddag wordt in Neve Dekalim nog een konvooi van honderdtwintig verhuiswagens verwacht.

Het machtsvertoon was waarschijnlijk mede bedoeld om de druk te verhogen op de tegenstanders van de ontruiming, onder wie enkele honderden extremisten die naar de Gazastrook zijn gekomen voordat het leger het gebied afsloot.
Om middernacht loopt het ultimatum voor vrijwillig vertrek af. Wie dan nog niet weg is wordt met geweld verwijderd en verliest eenderde van het bedrag waarmee de vertrekkende kolonisten worden gecompenseerd - een bedrag dat tienduizenden euro's kan belopen.

Volgens de Israëlische autoriteiten is eenderde tot de helft van de 8.500 kolonisten al uit de Gazastrook vertrokken. De radio zei dat drie nederzettingen dinsdag geheel verlaten waren en dat vijf andere snel uitdunnen. In enkele nederzettingen lijken bewoners zich echter op te maken voor een confrontatie.

.

Nu in het nieuws