Britse troepen in Irak opnieuw beschuldigd van mishandelingen

Print
Voormalige Irakese gevangenen verklaren dat ze het slachtoffer waren van mishandelingen en vernederingen door Britse troepen in Irak. Dat gebeurde in een uitzending die dinsdag op BBC wordt uitgezonden.
Twee broers, Marhab en Assad Zaaj-al-Saghir, verklaren dat ze stokslagen kregen en van slaap en water beroofd werden na hun arrestatie in Bassorah, in het zuiden van Irak, na de invasie van de coalitietroepen in maart 2003. Een van de broers beweert dat een Britse soldaat op zijn hoofd urineerde. Volgens BBC lijken deze verhalen op verscheidene anderen die in een vertrouwelijk rapport van het Internationale Rode Kruis staan.
De twee mannen hebben geen officiële klacht ingediend en hun verhalen zijn verward. De enige bevestiging van hun verklaringen bevindt zich in een persmededeling van het Amerikaanse leger waarin staat dat ze zonder aanklacht werden vrijgelaten uit het kamp in Oum Qasr.

Jurist en mensenrechtenadvocaat Phil Shiner, die tientallen Irakese vertegenwoordigt die klacht indienden tegen het Britse leger, veroordeelde deze vermeende mishandelingen. "Ik denk dat er absoluut duidelijke bewijzen zijn dat er binnen het Britse leger in Irak een systematisch beleid van misbruik en foltering bestaat", zei hij.

.

Nu in het nieuws