Gewelddadige overval op geldtransport op snelweg in Zemst

Bij een bijzonder brutale overval op een geldtransport op de E19 in Zemst zijn dinsdagochtend drie begeleiders gewond geraakt. Een van hen verkeert in kritieke toestand. De gemaskerde en gewapende gangsters zijn nog altijd spoorloos. Ze sloegen zonder buit op de vlucht.

Belga

De feiten speelden zich 's ochtends af op de E19 Antwerpen-Brussel in de richting van de Scheldestad. Een wagen met daarin minstens drie overvallers nam een geldtransport van de firma Brink's zwaar onder vuur. Het voertuig kreeg talloze kogelinslagen te verwerken van wat, uit onderzoek van het Brussels parket, een kalasjnikov-machinegeweer bleek te zijn.

Het transport was niet begeleid door de politie en kwam uiteindelijk tot stilstand ter hoogte van Zemst. Het is nog niet duidelijk of dat kwam door een lekke band of omdat de overvallers de wagen klem reden. Vast staat dat de gemaskerde mannen daarop een springlading aanbrachten op de deur van het voertuig en die opbliezen.

Op dat moment trad echter het neutralisatiesysteem in werking. Het geld in de zogenaamde plofkoffers werd onbruikbaar gemaakt. De daders sloegen zonder buit op de vlucht en zijn nog altijd spoorloos. Hun vluchtwagen, van waaruit ze ook hadden geschoten, werd later uitgebrand teruggevonden in Perk. Vlakbij de overval stond ook een andere wagen uit te branden. Het blijft voorlopig niet zeker wat de rol was van dat voertuig. Hij is mogelijk gebruikt om het geldtransport klem te rijden.

Uiteindelijk bleken van de drie begeleiders er twee lichtgewond en een zwaargewond. De zwaargewonde begeleider werd getroffen door een kogel in de nek en werd afgevoerd naar het universitair ziekenhuis van Antwerpen. Hij verkeert in levensgevaar, maar zijn toestand is stabiel.

De politie zette de E19 na de overval onmiddelijk af voor het verkeer vanaf afrit 12 Vilvoorde- Brucargo. Zo wilden ze het hele stuk van de snelweg onderzoeken op sporen van de daders, onder meer kogelhulzen van de schietpartij. De afsluiting zorgde voor lange files tot op de Brusselse ring en de E40 Luik-Brussel. De E19 werd omstreeks 13.30 uur opnieuw vrijgemaakt voor het verkeer.

De overval was de achtste sinds mei en de vierde in twee maanden tijd bij de firma Brink's. Volgens woordvoerder Dominique Pieters is dat echter louter toeval. Het bedrijf besloot in overleg met haar personeel wel om al haar voertuigen niet meer te laten uitrijden. Op de middag bleven ook de meeste transporten van concurrent Group 4 Falck uit solidariteit op stal.

De vakbonden pleiten intussen voor meer zichtbare politie rond de depots van geldtransporteurs en op trajecten met intelligente plofkoffers en pictogrammen op transporten met zo'n koffers. Volgens de liberale vakbond is precies de invoering van die plofkoffer een van de redenen van de golf overvallen. Ook de directie van Brink's kijkt naar de overheid voor extra maatregelen omdat ze zelf nauwelijks meer kan doen voor de veiligheid.

Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael noemde het systeem met de plofkoffers nochtans sluitend. In België werd nog geen enkel dergelijk transport met succes overvallen. Vanaf 2009 moeten alle geldtransporten met plofkoffers uitgerust zijn.

Volgens Brice De Ruyver, veiligheidsadviseur van premier Guy Verhofstadt, is het best mogelijk dat de overvallers van dinsdagochtend niet op de hoogte waren dat het transport met de koffers uitgerust was.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio