Uitlaatgassen verhogen kans op kanker en leukemie bij kinderen

Print
Er bestaat een sterke band tussen kanker in de kindertijd en het effect van uitlaatgassen op zwangere vrouwen en baby's. Dat blijkt donderdag uit een Britse studie.
Koolstofmonoxide en 1,3 butadieen, gassen die voorkomen in de uitstoot van wagens (vooral dieselwagens), zijn volgens de studie de belangrijkste 'schuldigen'. Zo staat te lezen in de Britse Journal of Epidemiology and Community Health.
"Het meest opvallende resultaat is de uitzonderlijke concentratie van kankers in de zones in de directe omgeving (300 meter) van auto- of busstations", zo benadrukt het team van onderzoeker George Knox van de universiteit van Birmingham.
Blootgesteld worden aan een van de twee gassen en wonen op minder dan vijfhonderd meter van een busstation, verhoogt de kans dat een kind overlijdt aan kanker met een factor 12. Knox voerde al verscheidene studies uit naar 22.500 Britse kinderen die tussen 1953 en 1980 zijn overleden aan kanker of leukemie, en slaagde erin de adressen van meer dan 12.000 van hen, geboren na 1954, terug te vinden. Zij vormden de basis voor het onderzoek.

.

Nu in het nieuws