130 Belgen moeten pacemaker laten vervangen

Print
Ruim 130 Belgen met een pacemaker van de Amerikaanse firma Guidant moeten een vervangingstoestel laten inplanten.
Bij enkele pacemakers die tussen 1997 en 2000 geproduceerd werden, is een defect vastgesteld, waardoor vocht in het toestel kan komen. Het nieuws, dat donderdag door VTM werd bekendgemaakt, is door Volksgezondheid aan Belga bevestigd.
De getroffen pacemakerfamilie, zoals een lot pacemakers wordt genoemd, bestond uit 450.000 exemplaren. Achtenzeventigduizend daarvan bevatten het defecte onderdeel, dat door een ander bedrijf werd aangeleverd. Er waren tot nu toe slechts 65 meldingen van patiënten die met het defect geconfronteerd werden. Dodelijke slachtoffers zijn er niet.
In ons land werden 1.520 pacemakers van het getroffen lot ingeplant. Dertig procent van deze patiënten zou intussen op natuurlijke wijze zijn overleden, schat Dirk Joostens, verantwoordelijke CRM (Cardiaque Rhythm Management) bij Guidant Belgium. Alleen de patiënten die volledig afhankelijk zijn van hun hartstimulator, zo'n 15 procent of 135 mensen, moeten hun pacemaker laten vervangen. Guidant vergoedt deze ingreep.
Volksgezondheid werd op 18 juli al van het probleem met de pacemakers op de hoogte gebracht. Philippe Bauwin van de cel 'Medische Hulpmiddelen' bij Volksgezondheid zegt dat incidenten met pacemakers en defibrillatoren zich geregeld voordoen. Een tijd geleden was er nog een waarschuwing over problemen met inplantbare hartdefibrillatoren, eveneens van Guidant. In het Amerikaanse Utah viel zelfs een dodelijk slachtoffer.
Een pacemaker is een apparaat dat een onregelmatig kloppend hart weer in het juiste ritme brengt. Het geeft constant impulsen.
Defibrillatoren treden pas in werking wanneer het hart het dreigt te begeven. Een schokje moet het hart hier weer op gang brengen.
Professor Mattias Duytschaever, cardioloog in het Universitair Ziekenhuis van Gent, stelt hartpatiënten die hun pacemaker moeten laten vervangen, gerust. De ingreep is niet zo zwaar en duurt maar een half uur. De patiënt kan 's avonds al weer naar huis. Hij geeft nog mee dat alle cardiologen door Guidant op de hoogte zijn gebracht van het probleem met de pacemakers en gevraagd zijn om enkel de betrokken patiënten te verwittigen. Zo wordt onnodige paniek vermeden.

.

Nu in het nieuws