Sperma bevat meer dan DNA-materiaal alleen

Print
De samenstelling van sperma is veel bepalender voor de vroege ontwikkelig van embryo's dan tot dusver wordt aangenomen.
Naast belangrijke leveranciers van DNA-materiaal dragen de door mannen geproduceerde voortplantingscellen ook een aanzienlijke vracht RNA-moleculen en proteïnen met zich mee. Dat staat in het artikel 'The secret life of sperm', waarmee het vakblad Nature donderdag uitpakt.
Onderzoeker Tim Karr van de universiteit van Bath in Groot-Brittannië onderzocht met zijn team de voorbije drie jaar het sperma van fruitvliegen. Meer bepaald het proteïnevolume in de spermacellen werd aan een nader onderzoek onderworpen. Dat gebeurde nadat verschillende onderzoeksteams tot opmerkelijke conclusies waren gekomen over de samenstelling van sperma.
Anthony Lai van de universiteit van Wales in Cardiff had ontdekt dat sperma onder meer de molecule PLC bevat. PLC zorgt ervoor dat een bevruchte eicel wordt geactiveerd. Uit nog een andere studie blijkt dat sperma van vruchtbare mannen zo'n 3.000 verschillende soorten boodschapper-RNA's bevat. Boodschapper-RNA zorgt in levende organismen voor de overdracht van de genetische code uit het DNA in de vorm van eiwitten.
Wetenschappers zoals het team van Karr staan nu voor de uitdaging om het nut van proteïnen in sperma aan te tonen. Een onderzoeksteam uit Birmingham ontdekte al dat de verschillende proteïnen in andere hoeveelheden aanwezig zijn naargelang de man vruchtbaar of onvruchtbaar is. Dat kan het startsein betekenen voor nieuwe wetenschappelijke studies over onvruchtbaarheid of over nieuwe voorbehoedsmiddelen.

.

Nu in het nieuws