Jubileumeditie Jazz Middelheim feestelijk van start gegaan

In deSingel in Antwerpen is donderdag de 25ste editie van Jazz Middelheim feestelijk van start gegaan. Met deze jubileumeditie wil de VRT-radio jazz toegankelijk maken bij een breed publiek. De feesteditie wordt daarom niet alleen ondersteund door Radio 1 en Klara, maar ook door Studio Brussel, waardoor ook jonge muziekfreaks hun gading vinden in de brede programmering.

Frans Ieven, algemeen directeur van de VRT-radio, benadrukte in zijn openingsspeech dat het organiseren van een muziekfestival wel degelijk tot de opdracht behoort van de openbare omroep. "De VRT moet cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek en moet de verzuring tegengaan, onder meer door ontspanning aan te bieden. Het spreekt voor zich dat jazz cultuur is, en dan nog leuke cultuur, muziek die swingt en mensen doet dansen", aldus Ieven.

Vlaanderen is volgens Ieven gek van festivals, en hij verwees onder meer naar Rock Werchter, de Lokerse Feesten en Marktrock. "Als openbare omroep zijn we er trots op zo'n gemeenschapsgebeuren op poten te zetten. En we zorgen ervoor dat ook de niet-jazzfanaat kan kennismaken met de muziek", zei Ieven.

Het intussen tweejaarlijkse Jazz Middelheim groeide voort uit de jazzpromenade in het Antwerpse Middelheimpark in 1969. Later verhuisde het festival naar Park den Brandt. De organisatoren wilden naast de 25ste editie dit jaar ook de 70ste verjaardag van stichter Elias Gistelinck vieren. Gistelinck ruilde in maart het tijdelijke voor het eeuwige en Frans Ieven en Freddy Sunder, jazzgitarist bij de voormalige BRT Big Band, brachten donderdagavond een ode aan Gistelinck. "Elias hield van jazz, Elias was jazz, heftig en emotioneel", herinnerde Ieven zich.

Al die jaren wilde Jazz Middelheim een festival zijn voor een breed publiek. De locatie, het rustieke Park den Brandt in de rand van Antwerpen, vormt al jaren het unieke decor om er op een rustige manier - er worden slechts 5.000 muziekliefhebbers per dag toegelaten - van jazz te genieten.

De hoofdmoot van Jazz Middelheim vindt plaats in Park den Brandt. Donderdag trapte Het Ukologisch Museum de feesteditie op gang. Later volgden De Frisse Wind en Between A Smile And A Tear. Op vrijdag staan onder meer Around The Drummer en Uri Caine op het podium. Nathalie Loriers Chemins Croisés Quintet, Erwin Vann Group en Toots Thielemans Quartet komen zaterdag naar het park afgezakt. Zondag is Wayne Shorter Quartet de afsluiter en maandagavond staan kleppers als Brussels Jazz Orchestra, Randy Weston's African Rhythms en Dizzy Gillespie All-Star Big Band op het programma.

Nu in het nieuws