Treurende soldatenmoeder wil soelaas van Bush

De Amerikaanse president George W. Bush heeft tijdens zijn vakantie op zijn ranch in Texas een ongewenste buur gekregen.

Een treurende soldatenmoeder kampeert sinds eind vorige week in de buurt van zijn domein, eist een gesprek met hem over de Irakoorlog en wil beslist niet het veld ruimen.

Dat is echter niet alles. Wat zich eerst als een eenzame actie van een verbitterde en vertwijfelde vrouw aankondigde, heeft zich intussen uitgebreid. Steeds meer medestanders en journalisten stromen toe, mensen leggen bloemen, geld en eten voor haar neer, en op het internet uiten sympathisanten hun steun. De vermoeide, sluimerende protestbeweging tegen de Irakoorlog, die een symbolische figuur meer dan nodig had, ruikt zijn kans.

Ze heet Cindy Sheehan, komt uit Californië en is 48 jaar oud. Haar zoon, Casey Sheehan, was 24 toen hij in 2004 in de buurt van Bagdad om het leven kwam - vijf dagen na zijn aankomst in Irak.

Voor zijn dood had de moeder reeds haar twijfels aan de door Bush opgegeven redenen voor de Irakoorlog, nu is ze door het verlies een felle tegenstander geworden. Een ontmoeting met de president, die van tijd tot tijd met groepen nabestaanden bijeenkomt, maakte haar alleen maar woedender. Hij ontweek haar vragen over de zin van de Irakoorlog en veranderde steevast van onderwerp "toen ik hem over Casey wilde vertellen. Hijzelf noemde hem nooit bij naam, maar had het altijd maar over het verlies van een geliefde", beschreef Sheehan die ontmoeting in diverse interviews.

Nu wil ze antwoorden. Afgelopen zaterdag sloeg de Californische, die begin dit jaar een actiegroep met de naam "Gold Star Families for Peace" stichtte, haar tent op op drie kilometer van de Bush-ranch aan de kant van de weg die naar de residentie van de president leidt. Ze wil pas naar huis terugkeren als Bush haar vraag heeft beantwoord "waarom haar zoon in Irak moest sterven".

Nu in het nieuws