"Baby Donna illegaal bij Nederlands echtpaar"

Baby Donna, het Belgische meisje dat zowel in Nederland als in België inzet is van een juridische strijd, verblijft in strijd met internationale verdragen bij een Nederlands echtpaar.

Belga

Ook de manier waarop het kind naar ons land is gekomen, gaat tegen die verdragen in. Dat stelt de Nederlandse minister van Justitie Piet Hein Donner in antwoorden op schriftelijke vragen in het parlement.

Uit onderzoek van de Belgische justitie is volgens Donner gebleken dat Donna door de Belgische draagmoeder en haar echtgenoot aan het Nederlandse stel is afgestaan om te worden verzorgd en opgevoed, met als doel het kind te adopteren.

Maar van adoptie is volgens Donner geen sprake, omdat de juridische procedures daarvoor niet zijn gevolgd. Ook is er geen procedure geweest om het gezag aan het Nederlandse echtpaar over te dragen. De Nederlandse autoriteiten hebben het stel geen toestemming gegeven om het kind te adopteren, aldus Donner. Ook wijst hij erop dat in België niet is onderzocht of Donna in aanmerking kwam voor adoptie.

De zaak rond de baby begon in februari. De draagmoeder had het kind aanvankelijk toegezegd aan een Belgisch stel. Later probeerde ze het te verkopen aan een homo-paar in Hasselt. Uiteindelijk gaf ze het voor een vergoeding aan het echtpaar in het Nederlandse Leusden, dat zegt volgens afspraak alleen de onkosten van 5.000 euro aan de draagmoeder te hebben betaald. De politie onderzoekt of de draagmoeder strafbaar is wegens verkoop van haar zuigeling.

Bij de vermoedelijke biologische vader, die in België woont, is inmiddels DNA-materiaal afgenomen. Over de uitslag daarvan kon een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Den Haag donderdag niets zeggen. De draagmoeder heeft altijd beweerd dat haar echtgenoot en niet de aanvankelijke wensvader Donna heeft verwekt.

Een Nederlandse rechter plaatste de baby eind mei onder voorlopige voogdij. Het Nederlandse stel had eerder aan de rechtbank gevraagd de Belgische draagmoeder uit de ouderlijke macht te ontzetten. De rechtbank bepaalde dat de pleegouders Donna in elk geval tot de uitspraak in die zaak kunnen houden.