Bewijzen opwarming aarde stapelen zich op

De afgelopen dertig jaar is de gemiddelde zomertemperatuur in Brussel met 1,2°C gestegen. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven rapport van natuurbehoudsorganisatie WWF. Russische wetenschappers maakten dan weer bekend dat de permafrostbodems in Siberië op grote schaal aan het ontdooien zijn, waardoor miljarden tonnen methaangas kunnen vrijkomen.

ghouben

Het World Wide Fund for Nature (WWF) heeft de temperaturen van 16 Europese hoofdsteden geanalyseerd. Volgens het rapport steeg de gemiddelde zomertemperatuur na Madrid (2,2°C) het sterkst in Luxemburg (2°C), Stockholm (1,5°C) en in Brussel, Rome en Wenen (1,2°C). Volgens de wetenschappers zorgt de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van menselijke nijverheid voor een verdubbeling van het risico op recordtemperaturen tijdens de komende jaren.

En volgens het jongste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist is dat nog maar een begin. Russische wetenschappers hebben namelijk sterke aanwijzingen dat de permafrostbodems in het westen van Siberië al een paar jaar aan het ontdooien zijn. Het zou nu al gaan om een gebied ter grootte van Duitsland en Frankrijk samen. Daardoor dreigen miljarden tonnen van het broeikasgas methaan in de atmosfeer vrij te komen.

De moerassige bodems ontstonden zo’n 11.000 jaar geleden op het einde van de laatste ijstijd en bevatten zowat een vierde van de wereldwijd in de aarde opgeslagen voorraden methaan.