Knelpuntberoep-premie voor studenten afgeschaft

Print
Na twee schooljaren stopt het premiesysteem voor studenten die kiezen voor een knelpuntberoep. Dat is een beroep waarvoor de vacatures amper ingevuld geraken.
De sector wil de premiepot niet meer stijven omdat er niet meer studenten worden aangetrokken dan gehoopt. Werkgevers en vakbonden van het paritair comité 218 waaronder 300.000 bedienden ressorteren, beslisten twee jaar geleden uit te proberen of een premie extra studenten kon lokken voor knelpuntberoepen zoals boekhouder en technisch verkoper.

Cevora, het vormingsinstituut van de sector, betaalde premies: 200 euro aan wie in zijn eerste jaar slaagt, 200 euro aan wie afstudeert en 350 euro aan wie binnen de drie maanden aan de slag is in een knelpuntberoep.

Op het einde van afgelopen schooljaar werden niet meer premies betaald dan na het schooljaar voordien. Dat geeft volgens de sector aan dat de premie niet echt wervend werkt. Het premiesysteem wordt niet verlengd. Wie er al in zit, krijgt wel nog de beloofde premies, nieuwe studenten niet meer. De sector wil voortaan via campagnes aan nieuwe werknemers geraken.

.

Nu in het nieuws