Touwtrekken om gedenksteen voor nog "up te beamen" Star-Trekker

Print
Hoewel Star Trek-figuur "Scotty" in de serie pas wordt geboren over ruim 200 jaar, strijden vier Schotse momenteel om erkenning als de fictieve geboortestad van de ingenieur uit de cultserie.
De stad Linlithgow maakte in juli haar plannen bekend om een gedenksteen op te richten voor Montgomery 'Scotty' Scott, die geboren wordt in 2222. Maar dat was zonder Aberdeen, Elgin en Edinburgh gerekend, die ook aanspraak menen te maken op de titel "geboortestad van Scotty".

Willie Dunn, een gemeenteraadslid uit Linlithgow, is echter niet onder de indruk van zijn concurrenten. "We hebben aanwijzingen dat Scotty hier werd geboren en dan naar Aberdeen trok", stelde Dunne dinsdag in de krant The Times. "Momenteel overleggen we over wat er precies op de gedenksteen zal komen te staan. Je kan immers geen gedenksteen optrekken voor iemand die nog niet eens is geboren", klonk het nog.
De stad Aberdeen denkt aan een echt standbeeld voor Scotty. De officiële internetsite van Star Trek herinnert eraan dat Scotty zich in de serie ooit omschreef als een "Aberdeen pub crawler". In Elgin halen ze er een interview uit de jaren '70 bij waarin James Doohan, de acteur die Scotty vertolkte en onlangs overleed, verklapt dat Scotty werd geboren in "Elgin, nabij Aberdeen". En als hoofdstad van Schotland kon Edinburgh ook niet aan de kant blijven staan bij het getouwtrek. De Schotse hoofdstad diste de originele televisiescripts op waarin staat dat Scotty het levenslicht zag in "Edinburgh, Earth".
"We zullen elkaar opnieuw spreken in het jaar 2222", aldus nog Dunn in The Times, "dan zien we wie aan het langste eind trok".
Nu in het nieuws