Hongarije wil rode ster op Heineken-pils weg

De rode ster op flesjes Heineken en in reclames van de onderneming is illegaal en moet verdwijnen. Dat vindt de Hongaarse vereniging van kleine aandeelhouders (Tebész), die naar de rechter is gestapt om een verbod van het logo te eisen.

Tebész beroept zich op de Hongaarse wet die het gebruik van totalitaire symbolen als de rode ster, swastika's en hamers en sikkels verbiedt.

Heineken zelf noemt de associatie met het communisme onzin. De rode ster is volgens de bierbrouwer een uit de middeleeuwen stammend brouwerssymbool dat destijds magische krachten werd toegedicht en de kwaliteit van het brouwsel moest beschermen.

Het eerste gevecht om het behoud van de ster heeft Heineken overigens al gewonnen. Onlangs besliste een lokale rechtbank in Boedapest dat het gebruik van het logo op de bierflesjes niet bedoeld is als ondersteuning van communistische ideeën en daar ook geen verband mee heeft. Maar Tebész legt zich daar niet bij neer. De vereniging is in hoger beroep gegaan.

Volgens Gbor Dioslaki, voorzitter van Tebész, zou het toestaan van de rode ster op flesjes Heinekenbier betekenen dat je ook zonder problemen koekjes of pluche beren met een hakenkruis op de markt kunt brengen. Dioslaki wordt gesteund door een oud-minister van onderwijs, die liet weten 'dat Hongarije de rode ster niet door Heinekenbier, maar door de ontmoeting met Russische tanks heeft leren kennen'. Het gebruik van het symbool is volgens hem een belediging voor mensen die onder het communisme hebben geleden.

Het is niet geheel toevallig dat Dioslaki - om heel andere redenen - al twee jaar lang in rechtszaken tegen Heineken verwikkeld is. In 2003 nam Heineken de Oostenrijkse BBAG-groep over inclusief Brau Union, een bedrijf dat belangen in Hongarije had. Sindsdien probeert Heineken de Hongaarse aandeelhouders van Brau Union uit te kopen, maar volgens Tebész biedt het bedrijf een te lage prijs voor de aandelen.

Begin juli wist Heineken met het grootste deel van de Hongaarse aandeelhouders tot een overeenkomst te komen. Dioslaki behoort echter tot een kleine groep die zich niet bij Heinekens bod wil neerleggen.

Nu in het nieuws