Vlaanderen plaatst dit jaar nog meer dan 100 flitspalen

Print
Tegen eind 2005 worden in Vlaanderen 44 kruispunten uitgerust met flitspalen. In totaal gaat het om zo'n 110 bijkomende flitspalen. Dat moet het totale aantal onbemande camera's langs Vlaamse gewestwegen tegen 2006 op bijna 1.200 brengen.
Dat heeft Frans Rochtus, directeur-generaal de Administratie Ondersteunende Studies en Opdrachten (AOSO - de dienst die in Vlaanderen instaat voor het plaatsen van de flitspalen) gezegd. Daarmee komt een einde aan een periode van ongeveer 1 jaar waarin Vlaanderen geen enkele flitspaal plaatste.

Tussen midden 2004 en nu werd langs de Vlaamse gewestwegen geen enkele onbemande camera meer geplaatst. "Dat komt omdat de kredieten van 2004 tegen het midden van dat jaar op waren en omdat het budget voor dit jaar nog niet zo lang geleden is goedgekeurd", legt Rochtus uit.
In totaal zijn in Vlaanderen momenteel 362 kruispunten uitgerust met flitspalen. "Aangezien op kruispunten vaak verschillende palen staan, moet dat aantal vermenigvuldigd worden met 2,5", zegt Rochtus. Dat maakt een totaal van ongeveer 905 flitspalen aan kruispunten. Die flitspalen controleren zowel op roodlichtrijden als op snelheid. Naast die flitspalen aan kruispunten staan er ook een 150-tal snelheidscamera's. In totaal staan er dus meer dan 1.050 flitspalen langs onze gewestwegen.
Daar komen er tegen eind 2005 zowat 110 bij. In totaal worden de komende maanden nog 44 kruispunten uitgerust met flitspalen. De kostprijs voor de plaatsing van de palen bedraagt zo'n 3,6 miljoen euro.

De bijkomende flitspalen zijn nog gebaseerd op analoge technologie met filmrolletjes. De omschakeling naar digitale flitstechnologie, die de afhandeling van de boetes een stuk moet automatiseren, is nog niet voor morgen, luidt het. "Er moet nog veel wetgevend werk gebeuren. Ik schat dat het nog zeker 1,5 jaar kan duren voor we kunnen overschakelen naar digitale technologie", aldus Rochtus nog. Brussel verklaarde onlangs wel al dat het vanaf volgend jaar al digitale camera's wil plaatsen.
Nu in het nieuws