Bank moet 5.000 euro vrijgeven na overlijden

Print
Banken moeten nabestaanden de eerste dagen na een sterfgeval probleemloos tot 5.000 euro laten afhalen. Dat staat in een wetsvoorstel van Kamerlid Annemie Roppe (Spirit). Nu worden rekeningen geblokkeerd na een overlijden.
Banksector en volksvertegenwoordigers van meerderheid en oppositie steunen het voorstel.
Vandaag schrijft de wet voor dat een bank bij het overlijden van een klant bij de fiscus aangifte moet doen van de stand van zaken. Met andere woorden: de bankier moet de registratiedienst meedelen hoeveel die klant op de rekeningen heeft staan en welke de inhoud is van kluizen of effectenportefeuilles. ”In de praktijk komt het erop neer dat de banken de rekeningen, effecten en kluizen van de overledene blokkeren. En ja, ook die van de persoon met wie de overledene gehuwd is. Dat er getrouwd werd met scheiding van goederen, verandert daar niets aan”, weet Spirit-Kamerlid Annemie Roppe, in een vorig leven zelf werkzaam in de financiële sector.
Na contacten met de banksector heeft Roppe nu een wetsvoorstel uitgewerkt om dit probleem op te lossen. Roppe: ”Banken zullen nog steeds na een sterfgeval de rekeningen blokkeren, maar ze mogen een vrijstelling van 5.000 euro inbouwen. Dit is het bedrag dat de partner van de overledene kan opnemen om betalingen of aankopen te doen. Vanzelfsprekend wordt dit bedrag verrekend als de successierechten moeten worden gestort. Ook voor de banken is dit goed nieuws, want zij krijgen eindelijk een wettelijke basis om nabestaanden geld van de rekeningen te laten halen. Doen ze dit vandaag, dan dragen zij de verantwoordelijkheid.”
Nu in het nieuws