De Gucht ontkent Congo beledigd en bedreigd te hebben

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ontkent dat hij "geblunderd" heeft door een volgens de krant Le Soir "onhandige" brief te sturen naar de Congolese president Joseph Kabila.

Belga

BR> Volgens De Gucht vermeldt de brief geen enkel persoonlijk verwijt en is de toon van de brief niet onbeschoft, zoals Le Soir beweert. Volgens Le Soir nodigt De Gucht in de brief zichzelf uit in Kinshasa en bepaalt hij zelf wat er besproken zal worden.

De Gucht zegt dat Kabila tijdens hun laatste gesprek zelf aangedrongen had op het feit dat hij werk wilde maken van "good governance" of goed bestuur. Kabila vroeg daarbij aan de Gucht steun en concrete voorbeelden van zaken die mislopen of kunnen verbeteren, aldus De Gucht. "Tijdens een telefoongesprek werd overeengekomen dat hierover verder overleg zou gepleegd worden, wat uiteraard ook bilaterale contacten, bijvoorbeeld in Kinshasa, zou impliceren", zegt De Gucht.

Volgens De Gucht biedt hij in zijn brief versterkte samenwerking en hulp aan Congo aan, maar vraagt hij wel een goed bestuur van het land, zoals ook internationale organisaties vragen. "Pleiten voor zaken zoals het betalen van soldij aan soldaten of een goede werking van de douanediensten is terecht", zegt De Gucht.

Dat de samenwerking die de havens van Antwerpen en Brussel hebben met respectievelijk de havens van Matadi en Kinshasa, enkel kan slagen indien er een klimaat van juridische zekerheid is, is volgens De Gucht geen "bedreiging", zoals Le Soir schrijft, maar een "vaststelling".

De minister zegt ook dat de brief, die zes weken geleden verstuurd is, vertrouwelijk was en dat die niet langs Belgische zijde gelekt werd. De Gucht benadrukt dat hij de verplichting heeft ervoor te pleiten dat de hulp van België optimaal gebruikt wordt. Hij blijft onverkort bij de inhoud van de brief.

Kinshasa geeft geen commentaar, maar "bronnen dichtbij de president" leggen volgens Le Soir uit dat "verbijsterd" is gereageerd op de brief en "dat men de die wilde terugsturen, maar nadien besloot elk incident te vermijden om de relaties tussen de twee landen niet op het spel te zetten, ondanks het feit dat De Gucht onverbeterlijk is", aldus Le Soir.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio