Fase drie rampenplan tijdje afgekondigd in Brussel

Print
In Brussel is zaterdagnamiddag een tijd lang fase drie van het rampenplan afgekondigd na nieuwe wateroverlast. Deze keer werden Anderlecht, Koekelberg en Molenbeek getroffen door een wolkbreuk.
Volgens woordvoerder Françis Boileau raakten vooral op de Bergensesteenweg enkele warenhuizen en parkeergarages zwaar getroffen. Oorzaak was een wolkbreuk die omstreeks 15.30 uur losbarstte. "Ondergrondse verdiepingen liepen vol water. Het ging om duizenden kubieke meters water dat we moesten wegpompen."
De brandweer vroeg aan de Brusselse gouverneur Véronique Paulus-de Châtelet om fase drie van het rampenplan af te kondigen. "Onze manschappen waren door de zware problemen van vrijdagavond aan rust toe", verklaart Boileau. "We beschikten echter niet over voldoende vervangers. Om beroep te kunnen doen op versterking van de civiele bescherming en andere korpsen, moest de gouverneur hulp kunnen vragen via fase drie."
Zo kreeg de Brusselse brandweer bijstand van twee ploegen van de civiele bescherming uit Jabekke en Liedekerke. Ook de brandweer van Zaventem kwam haar collega's te hulp met drie ploegen. Zo werden zaterdag in totaal 22 ploegen ingezet. Om 17.15 uur werd fase drie alweer teruggebracht tot fase 1, omdat een deel Brusselse brandweermannen uit rust terugkeerde.
De Brusselse spuitgasten kregen vrijdag en zaterdag in totaal meer dan 1.000 oproepen en deden in totaal zo'n 400 interventies, aldus nog Boileau. Vooral het zuidwesten van Brussel werd zwaar getroffen door wateroverlast.
Nu in het nieuws