Sint-Pieters-Leeuw, Vorst en Dilbeek vragen tussenkomst Rampenfonds

Print
De burgemeesters van Sint-Pieters-Leeuw, Vorst en Dilbeek zullen een tussenkomst van het Rampenfonds vragen voor de schade die tientallen woningen vrijdagavond opgelopen hebben bij een wolkbreuk.
BR> Een gebied tussen Halle en Meise, vooral de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek en Wemmel, werd zwaar getroffen door onweders vanaf 20.30 uur. In Sint-Pieters-Leeuw stonden talrijke straten blank en liepen kelders onder in de wijk Negenmanneke en de deelgemeenten Vlezenbeek en Ruisbroek. De hulpdiensten kregen een 150-tal oproepen. "Mensen die hier al zeventig jaar wonen, vertellen mij dat ze zoiets nog nooit hebben meegemaakt", zegt burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V).
In Dilbeek waren er een vijftigtal getroffen woningen, vooral in de deelgemeenten Itterbeek en Groot-Bijgaarden. Volgens burgemeester Stefaan Platteau (VLD) is zijn gemeente op het nippertje aan veel erger ontsnapt omdat de Broekbeek ei zo na overstroomde. De brandweer was zaterdagmorgen nog steeds kelders aan het leegpompen in Wemmel. De problemen situeren zich vooral in de omgeving van de Isidoor Meyskensstraat. Verderop in Meise liepen aan de Blauweberg enkele woningen onder water. Meer zuidwaarts werden ook in Huizingen, Buizingen en Lembeek een aantal woningen met wateroverlast geconfronteerd. De brandweer ontving vanuit deze regio een tachtigtal oproepen.
Ook de gemeente Vorst, die vrijdag getroffen werd door hevige stortregens, dient een schadedossier in bij het Rampenfonds. Dat maakte dienstdoend burgemeester Pol Massart zaterdag bekend. Vanaf maandagochtend kunnen inwoners van Vorst terecht bij een crisiscel.

Ook de hulpdiensten van Brussel en Luik hebben vrijdagavond en zaterdagochtend de handen vol gehad met talrijke ondergelopen kelders en overspoelde wegen, na een paar hevige stortbuien.

Vrijdagavond werden de straten rond het Flageyplein in Elsene, een aantal straten in Vorst, de Tentoonstellingslaan in Jette en een zestal tunnels van de kleine ring in de hoofdstad afgesloten wegens wateroverlast.
In de loop van de nacht kreeg de Brusselse brandweer tussen 600 en 700 oproepen te verwerken. Er waren een 200-tal interventies, voornamelijk voor ondergelopen kelders en geblokkeerde autobestuurders. In mindere mate waren er ook tussenkomsten voor kortsluitingen ten gevolge van blikseminslagen.

In de Luikse regio werd het verkeer ook ernstig in de war gestuurd. De tunnel van de snelweg E25 in Cointe werd afgesloten. De brandweer werkte vrijdag en zaterdag honderden oproepen af voor ondergelopen kelders, onder meer in de omgeving van Grâce-Hollogne.
Nu in het nieuws