Prodi belooft terugtrekking uit Irak bij verkiezingsoverwinning

Print
Indien zijn partij in het voorjaar van 2006 de verkiezingen wint, belooft de leider van de Italiaanse centrum-linkse oppositie Romano Prodi om de Italiaanse troepen terug te trekken uit Irak. Dat melden Italiaanse kranten zaterdag.
De Italiaanse troepen zijn sinds juli 2003 aanwezig in Irak. "Indien centrum-links de verkiezingen wint, zullen de Italiaanse strijdkrachten in Irak teruggetrokken worden, want het is onze taak om te helpen bij de heropbouw van dit gekwelde land", aldus Prodi. "De aard van onze missie moet veranderen. Onze troepen waren en worden nog steeds beschouwd als een bezettingsmacht", verklaarde Prodi aan de Italiaanse krant La Repubblica.
De Italiaanse regering onder leiding van Silvio Berlusconi geldt als een van de trouwe bondgenoten van de Amerikaanse regering in de Iraakse interventie. Italië heeft sinds juli 2003 ongeveer 3.000 manschappen in het zuiden van Irak.
Berlusconi heeft al verschillende malen de progressieve terugtrekking van de Italiaanse troepen aangekondigd. Die terugtrekking hangt onder meer af van de evoluties in Irak zelf en van de gesprekken met de Britten en Amerikanen. In september zouden alvast de eerste 300 Italiaanse soldaten terugkeren uit Irak.
Nu in het nieuws