Turkije neemt Cyprus op in douane-unie met EU

Print
Turkije heeft vrijdag een langverwacht akkoord ondertekend over de opname van Cyprus en negen andere nieuwe Europese lidstaten in zijn douane-unie met de Europese Unie.
De ondertekening van dit akkoord was een voorwaarde voor Turkije om de toetredingsonderhandelingen met de EU te beginnen. Ankara benadrukte evenwel dat de Turkse handtekening niet betekent dat Turkije de regering in Nicosia erkent.

Turkije erkent de Grieks-Cypriotische regering niet omdat die nog steeds aanspraak maakt op gezag over het hele eiland, ook het Turks-Cypriotische deel. De internationale gemeenschap erkent op haar beurt de Turks-Cypriotische republiek niet. Sinds 1974 bestaat Cyprus uit een Grieks deel en een Turks deel.
Nadat de Grieks-Cyprioten een VN-plan voor de hereniging van Cyprus hadden afgewezen trad alleen Grieks-Cyprus vorig jaar met negen andere landen tot de EU toe. Als Turkije Cyprus niet voor 3 oktober erkent zal de EU de onderhandelingen over de Turkse toetreding waarschijnlijk niet kunnen starten omdat EU-lidstaten Griekenland en Cyprus hierover dan wellicht hun veto zullen uitspreken.
Nu in het nieuws