VS willen uitlevering Nederlander wegens "terroristische activiteiten" in Irak

Print
De VS hebben Nederland om de uitlevering gevraagd van een Nederlander van Iraakse origine. Wesam al Delaema (32) wordt verdacht van betrokkenheid bij aanvallen op Amerikaanse soldaten in Irak, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Volgens de VS is Al Delaema lid van een groep opstandelingen die zich naar Falllujah hebben begeven om daar aanvallen op het Amerikaanse leger uit te voeren. Hij wordt onder meer beschuldigd het doden van Amerikanen in het buitenland en het gebruik van een massavernietigingswapen.
Dit is de eerste keer dat de VS iemand gerechtelijk vervolgen wegens vermeende "terroristische activiteiten" in Irak. Wesam al Delaema werd in mei in Nederland gearresteerd en door het Nederlandse gerecht aangeklaagd in het kader van een onderzoek naar aanvallen op Amerikaanse konvooien in Irak.
Hij is te zien op een video-opname uit oktober 2003, waarop de voorbereidingen van een aanslag op een Amerikaans militair konvooi bij Fallujah zijn vastgelegd. Zelf zegt Al Delaema dat hij niet heeft deelgenomen aan die aanvallen, maar slechts heeft gefilmd "om de Nederlanders te tonen wat er gebeurt in Irak".
Nu in het nieuws