Leger VS sluit dertien bases in Duitsland

Print
Het Amerikaanse leger gaat dertien bases in het zuiden van Duitsland sluiten. Dat heeft zijn Europese hoofdkwartier in het Duitse Heidelberg vrijdag gezegd. De sluiting maakt deel uit van de wereldwijde herverdeling van de Amerikaanse troepen op basis van de laatste dreigingsanalyses.
Elf bases in en om de Beierse stad Würzburg zullen in september 2007 aan de Duitse staat worden overgedragen. De overdracht van twee andere bases in de buurt van Würzburg zal in daaropvolgende jaren plaatsvinden. Momenteel zijn als overblijfsel van de Koude Oorlog nog altijd zo'n 62.000 Amerikaanse militairen in Duitsland gelegerd. In de komende jaren zal dat aantal tot ongeveer twintigduizend worden teruggebracht.
De grote Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein, die voor de oorlogen in Afghanistan en Irak van groot belang is, zal door de Amerikanen worden behouden, maar wereldwijd zullen nieuwe, kleinere bases worden opgebouwd om een flexibele strijd tegen het internationale terrorisme mogelijk te maken. Deze bases zullen niet, zoals in Duitsland tot nog toe gebruikelijk was, voorzien in faciliteiten voor met de aldaar gelegerde militairen meegereisde familieleden.
Nu in het nieuws