Minstens 30 doden bij zelfmoordaanslagen in Irak

Print
Zaterdag zijn bij verschillende zelfmoordaanslagen in Irak minstens dertig mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond.
BR> Opnieuw waren bij de slachtoffers heel wat veiligheidsagenten of politiepersoneel, die verweten worden mee te heulen met de Amerikaanse en Britse bezetters.

De zwaarste aanslag vond zaterdagochtend plaats in Bagdad. Een man blies er zichzelf op in een rij wachtende recruten voor een politiestation. Volgens de lokale radio kwamen daarbij minstens twintig mannen om. Een twintigtal anderen raakten gewond. Het was al de tweede keer dat er een aanslag gebeurde aan dit politiestation.
Enkele uren later blies een man zich op toen hij met zijn auto een checkpoint aan de stad Al Mahmoediyah, ten zuiden van Bagdad, naderde. Daarbij kwam minstens één persoon - een bron spreekt van vijf doden - om, vooral burgers. Ook werd zaterdag een hoge vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken bij een inspectietocht ten zuiden van Bagdad, doodgeschoten.

Bij rebellengevechten in en om het noordelijker gelegen Kirkoek stierven zes mensen. Opstandelingen overvielen een legerpatrouille op de weg tussen Kirkoek en Bagdad. Een rebel en een burger werden gedood. In de Noord-Iraakse stad zelf werd het vuur geopend op een taxi. Daarbij werden twee bewakingsagenten en twee burgers gedood, onder wie een vrouw.
Ook twee bewakingsagenten van een oliepijpleiding in Bayji, op 200 km ten noorden van Bagdad, werden gedood.
Nog noordelijker, in Mossoel, werd een Koerdisch agent neergeschoten voor zijn woning. Verspreid over de stad zijn de lijken van twaalf mannen teruggevonden, met een kogel in het hoofd of in de borst. Ze konden nog niet worden geïdentificeerd.

Er is niet alleen het aanhoudende geweld in Irak. In verschillende wijken van Bagdad zitten ook nog eens miljoenen mensen zonder drinkbaar water. Rebellen hebben een elektriciteitscentrale lamgelegd, waardoor de watertoevoer is stilgevallen. In de Iraakse hoofdstad is het deze periode meer dan 40 graden. Volgens de autoriteiten kan het tot drie dagen duren voor de schade is hersteld.
Nu in het nieuws