Belgische tiener wint Microsoft-beurs

De 15-jarige Joeri Van Herreweghe uit Mere heeft één van de tien Microsoft-beurzen gewonnen die de softwaregigant uitreikt in het kader van zijn wedstrijd 'You Can Make a Difference'.

Belga

Gisteren/dinsdag mocht hij in Kinepolis Brussel zijn prijs in ontvangst nemen. 'You Can Make a Difference' daagt scholieren wereldwijd uit om een softwareproject te bedenken dat ten goede komt aan een liefdadigheidsinstelling of een sociaal project. Joeri die schoolloopt in Aalst, stelde voor de elektronische identiteitskaart (eID), die stilaan ingang vindt in België, te integreren in de Simon & Odil-website (www.simonodil.com). Dat is een webstek voor kinderen die in het ziekenhuis verblijven. Op de site vinden zij en hun ouders informatie over de ziekte die hen treft en ze kunnen er ook spelletjes spelen, tekeningen maken, chatten via MSN of een kaartje versturen naar vrienden.

Maar om te vermijden dat de jonge surfers informatie zien die niet voor hun jonge ogen bestemd is, dacht Joeri eraan de elektronische identiteitskaart te gebruiken. Door bepaalde delen van de site met de eID af te schermen of per leeftijdscategorie toegankelijk te maken, kan dit vermeden worden. Daarvoor dienen de pc's zowel thuis als in het ziekenhuis wel over een eID-kaartlezer te beschikken. Zo kan ook het gebruik van MSN-messenger via de eID gecontroleerd worden.

Joeri kreeg een persoonlijke beurs van 2.500 euro en 1.500 euro om het idee te implementeren. Ook zijn school deelde in de prijzen en kreeg 1.000 euro. Tijdens de zomervakantie gaat Joeri al aan de slag. "Ik zit overdag veel aan mijn computer. Teveel misschien. Van sporten of ontspannen komt niet veel in huis. Nu ja, computer is ontspanning voor mij", zo zei hij.