Gentse prof plantengenetica Dirk Inzé wint Francqui-prijs

Dirk Inzé, actief op het gebied van plantengenetica, wint de Francqui-prijs 2005. De 47-jarige hoogleraar aan de Gentse Universiteit is directeur van het departement Plantensysteembiologie aan het VIB (Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie).

Belga

Inzé is zeer tevreden met de prijs. "Men noemt het wel eens de Belgische Nobelprijs. Het is een grote erkenning voor mijn werk". Er is 100.000 euro aan verbonden.

In de jaren '80 onderzocht Inzé hoe planten zich beschermen tegen bijvoorbeeld tekort aan water of koude. De laatste 15 jaar onderzocht hij met zijn team de mechanismen van celdeling in planten. "Wij waren pioniers. De huidige kennis hierover is voor bijna 50 procent gegenereerd door onze groep". Die kennis gebruikte hij ook om in 1998 het Gentse biotechnologie-bedrijf CropDesign op te richten. Dat houdt zich vandaag nog altijd bezig met het identificeren van genen en het creëren van planten met een verbeterde opbrengst.

De Francqui-Prijs wordt jaarlijks volgens een beurtrol toegekend aan een Belgische vorser in het domein van de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en, zoals dit jaar, de biologische en medische wetenschappen. De erkenning is destijds in het leven geroepen door Emile Francqui, tevens stichter van het het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, en wordt toegekend door een jury van buitenlandse specialisten.