Ecologisch rijgedrag kan uitstoot met 30 procent reduceren

Wie zijn rijgedrag aanpast en energiezuinig rijdt, kan het brandstofverbruik en de schadelijke uistoot van zijn wagen tot 30 pct reduceren. Daarom moet aandacht voor milieu en duurzame mobiliteit opgenomen worden in de rijopleiding.

Belga

Dat is de boodschap van het pilootproject 'Wijs op weg' dat de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Federatie van de Beroepsautorijscholen van België (FAB) woensdag in Dendermonde hebben voorgesteld.

Het proefproject wordt dit najaar opgestart in 11 Vlaamse rijscholen. Een honderdtal kandidaat-bestuurders krijgt een extra cursus met tips voor een milieuvriendelijke rijstijl (bv. schakelen op juist toerental, niet te snel rijden, beperk het airco-gebruik, ...). Daarnaast wordt het totale verplaatsingsgedrag van de kandidaat in kaart gebracht en gaat er aandacht naar de aankoop van een milieuvriendelijke wagen.

Een ecologisch rijgedrag, ook wel het BEM-rijden genoemd (Bewust, Mileuvriendelijk en Economisch rijden), kan het brandstofverbruik met 30 pct reduceren, vermindert de CO2-uitstoot en bevordert de verkeersveiligheid. De FAB en de BBL doen een oproep aan federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) om het milieuvriendelijk rijden te integreren in de lopende hervorming van de rijopleiding. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt, die het 'Wijs op weg'-project ondersteunt, zal die vraag alvast verdedigen bij haar collega.