F1 - GP Verenigde Staten: Zes renstallen in beroep

Zes van de zeven renstallen die met Michelinbanden rijden en die woensdag voor de Wereldraad van de Internationale Automobielfederatie (FIA) moesten verschijnen, tekenen beroep aan tegen de beslissing van de raad. Ze werden schuldig bevonden bij twee van de vijf beschuldigingen, maar verklaarden woensdag in een persmededeling daar niet mee akkoord te gaan.

Belga

De renstallen Toyota, Renault, McLaren-Mercedes, Williams-BMW, BAR-Honda, Sauber-Petronas en Red Bull-Cosworth trokken zich op vraag van hun bandenfabrikant Michelin terug uit de Grote Prijs van de Verenigde Staten. De Wereldraad is van oordeel dat ze in de fout gingen omdat ze zelf niet voor degelijke banden konden zorgen en omdat ze weigerden om hun wagens aan de start te laten verschijnen.

Enkel Red Bull-Cosworth was niet solidair met de zes andere beschuldigde renstallen en ondertekende de persmededeling niet. De wereldraad van de FIA verdaagde haar beslissing over mogelijke sancties naar 14 september en geeft bandenfabrikant Michelin zo de mogelijkheid om, zoals beloofd, de ontevreden Amerikaanse toeschouwers te vergoeden.

De race zelf, waarin amper zes bolides meereden, werd makkelijk gewonnen door de Duitser Michael Schumacher.