Belgische zuster voorgedragen voor Nobelprijs voor de Vrede

Duizend vrouwen uit de hele wereld worden dit jaar voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Onder hen ook de in het Indiase Mumbai werkzame Belgische zuster Jeanne Devos, zo meldt Kerknet Vlaanderen woensdag.

Belga

BR> Het initiatief ontstond in Zwitserland en het idee komt van dr. Ruth-Gaby Vermot-Mangold, lid van het Zwitserse parlement en van de Raad van Europa. Tijdens haar reizen door vele landen werd zij getroffen door het grote aantal vrouwen, dat zich op allerlei manieren en niveaus inzet voor de vrede.

De lijst met namen werd woensdag bekendgemaakt. Ook de Belgische zuster Jeanne Devos, die voor de Zusters van de Jacht werkt in het Indiase Mumbai, werd door het internationaal team geselecteerd voor dit project "1000 vredesvrouwen".

Zuster Jeanne Devos (°1935) zet zich al sinds 1965 in voor de rechten van kinderen. In 1985 stichtte ze de "National Domestic Workers Movement" (NDWM) in Mumbai. Die NDWM is vandaag actief in 18 deelstaten in India, klaagt het misbruik aan van dienstpersoneel en betracht een wereldwijde sensibilisering voor de rechten van vrouwen en kinderen in huisarbeid.

Als afgevaardigde van de Indiase bisschoppen protesteerde Jeanne Devos bij conferenties van de Verenigde Naties en Unicef tevens tegen de kinderarbeid, de kinderhandel, de kinderprostitutie en de inzet van kindsoldaten. Op haar initiatief leverde de NDWM de voorbije maanden ook een belangrijke bijdrage aan de hulpverlening in India na de tsoenamiramp van december 2004.

De Nobelprijs, die sinds 1901 wordt toegekend, is totnogtoe slechts door twaalf vrouwen gewonnen.