Richard Nixon noemde Indira Gandhi oude heks

De toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon noemde de Indiase premier Indira Gandhi in 1971 tegenover nationaal veiligheidsadviseur Henry Kissinger een oude heks.

AP Ned

Kissinger op zijn beurt beledigde Indiërs in het algemeen. Dit blijkt uit dinsdag vrijgegeven documenten en opnames van gesprekken die Nixon met zijn adviseurs voerde in het Witte Huis.

Op 5 november 1971 bespraken Nixon en Kissinger een ontmoeting die de president de dag ervoor had gehad met Gandhi. De Verenigde Staten waren destijds een bondgenoot van Pakistan en vonden dat India te nauwe banden onderhield met de Sovjetunie. India en Pakistan stonden destijds aan de rand van een oorlog. Nixon noemde Gandhi in het gesprek een oude heks en Kissinger zei dat de Indiërs sowieso schoften waren.

De vrijgegeven documenten maken deel uit van een compilatie van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken over het Amerikaanse buitenlandse beleid ten aanzien van Zuid-Azië in de vroege jaren '70. Volgens historici brengen de documenten geen schokkende nieuwe zaken aan het licht, maar zijn de veelal persoonlijke details in de stukken interessant.