Afghanistan levert wereldwijd 87 procent heroïne

Afghanistan blijft ook na de val van het Taliban-regime in 2001 met voorsprong de grootste opiumproducent in de wereld. Afgelopen jaar leverde het land ruim 87 procent van de wereldwijde vraag naar heroïne.

Belga

Zuidoost-Azië daartegenover kon zijn productie van opiaten de voorbije jaren ingrijpend afremmen. Volgens het woensdag in Wenen voorgestelde jaarrapport van het VN-bureau voor drugs- misdaadbestrijding (UNODC) daalde de productie daar sinds 1996 met 78 procent.

In Zuid-Amerika werd de achteruitgang van de cocaïne-productie in Colombia door een groeiende cocateelt in Peru en Bolivia gecompenseerd. Deze landen produceren volgens het rapport samen nog steeds 97 procent van de wereldwijd verkochte cocaïne. In totaal hebben afgelopen jaar naar schatting 200 miljoen mensen illegale drugs van heroïne tot ecstasy gebruikt. Dat zijn er 15 miljoen meer dan in 2003.

Volgens het rapport van de Verenigde Naties zijn de papaverteeltgronden in Afghanistan niet meer zo uitgestrekt als in het "recordjaar" 2004, maar toch was er opnieuw een grotere oogst mogelijk dan vorig jaar. De rijkelijke voorziening van de Europese markt met pure heroïne wijst op voldoende leveringen uit het Hindoekoesj-gebergte. De wereldwijde productie van ruwe opium bedroeg in 2004 volgens VN-ramingen een totaal van 4.850 ton, die na het productieproces 565 ton pure heroïne opleverde.