Bush roept op tot geduld met Amerikaanse inspanning in Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft de Amerikanen dinsdag opgeroepen om geduld te hebben met de "moeilijke en gevaarlijke" inspanning in Irak.

AP Ned

Hij deed dat in een toespraak op de Amerikaanse legerbasis Fort Bragg in de staat North Carolina. Bush weigerde een uiterste datum te noemen voor het vertrek van de Amerikanen en zei ook dat hij het aantal militairen in Irak niet zal uitbreiden. Het noemen van een vertrekdatum zou een demoraliserend effect op de Irakezen en de Amerikaanse militairen in Irak kunnen hebben en door meer militairen te sturen zou de suggestie worden gewekt dat de VS voor eeuwig in Irak blijven, zei hij.

Bush stond stil bij de tol van de oorlog, die al 27 maanden duurt. "Zoals de meeste Amerikanen zie ook ik de beelden van geweld en bloedvergieten. Elk beeld is afschuwelijk en het lijden is echt", zei Bush. "Het is het waard."

De toespraak, precies een jaar nadat het Amerikaanse leger de soevereiniteit in Irak afstond aan een interim-regering, was bedoeld om de wegsijpelende steun onder Amerikanen voor de oorlog en voor Bush zelf terug te winnen. Uit een recente opiniepeiling van de Associated Press en Ipsos blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen de oorlog nu als een vergissing beschouwt.

Bush benadrukte de vooruitgang die is geboekt in Irak en beloofde de opstand neer te slaan. Bush refereerde in zijn toespraak zes keer aan de aanslagen van 11 september 2001 en suggereerde dat er een verband bestaat tussen de aanslagen en de oorlog tegen Irak, wat kritiek uitlokte van de zijde van de Democraten.

De uren voor zijn toespraak bracht Bush door met nabestaanden van 33 gesneuvelde soldaten.