Canadees Lagerhuis keurt homohuwelijk goed

Het Canadese Lagerhuis heeft dinsdagavond een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. Canada is daarmee het derde land ter wereld dat het homohuwelijk erkent.

Belga

Het wetsvoorstel, dat in Canada al sinds meer dan twee jaar voor controverse zorgt, is door 158 afgevaardigden aangenomen. 133 volksvertegenwoordigers stemden tegen. Het huwelijk staat nu zonder beperkingen open voor homoseksuele paren, een stap die al werd gezet door Nederland en België. Binnenkort zal ook Spanje volgen.

Het voorstel moet nog worden bekrachtigd door de senaat, een formaliteit die tegen eind juli wordt verwacht. Daarna zal gouverneur-generaal Adrienne Clarkson, vertegenwoordiger van koningin Elisabeth II, de wet in werking stellen. De liberale minderheidsregering van Paul Martin was verdeeld over de kwestie. Het wetsvoorstel heeft het gehaald dankzij de steun van een meerderheid van afgevaardigden van de Nieuwe Democratische Partij, een kleine linkse formatie, en leden van het Bloc Québécois, een partij die streeft naar een onafhankelijk Quebec.