Vietnam bevestigt nieuw geval van vogelgriep bij mens

In Vietnam is opnieuw iemand besmet geraakt met vogelgriep. Dat brengt het aantal besmette personen sinds eind december op zestig, deelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee.

Belga

Op dit moment worden nog vier patiënten met symptomen van vogelgriep verzorgd in een ziekenhuis in Hanoi. Sinds eind 2003 zijn in Vietnam en de omringende landen 54 mensen aan vogelgriep overleden. Naast 38 Vietnamezen ging het om 12 inwoners van Thailand en 4 uit Cambodja.

Experten vrezen dat het virus zich heeft gemuteerd en nu gemakkelijker overdraagbaar is tussen mensen. De kans bestaat dat er een wereldwijde pandemie uitbreekt, die miljoenen mensen treft, luidt het. Een recente studie van de WHO heeft al uitgewezen dat het virus zich stilaan aanpast en gemakkelijker overdraagbaar is dan vroeger. Een ploeg virologen en epidemiologen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Hongkong en Japan zijn vorige week in Hanoi aangekomen om dit gegeven verder te onderzoeken.

De Vietnamese regering heeft deze week alvast beslist om de landbouwers meer financiële compensaties te geven om zich ervan te vergewissen dat zieke vogels volgens de internationale normen worden vernietigd.