Slagers mogen geen broodje smos verkopen

Een rechter in Gent heeft zware straffen uitgesproken tegen twee slagers die een ruim assortiment voeding in de aanbieding hadden. Slagers vrezen nu geen broodjes of bereide gerechten meer te mogen verkopen.

Belga

Nog dit jaar moet er een nieuwe wetgeving komen die een einde maakt aan de verwarring over wat een slager nu al dan niet mag verkopen. Dat schrijft Het Belang van Limburg woensdag.

Slagers mogen alleen vlees verkopen, stelt de Gentse strafrechter op basis van het koninklijk besluit van 1995. Hij veroordeelde een slager uit Oostakker tot een boete van liefst 3.850 euro. Zijn collega uit Gent krijgt een boete van 1.925 euro. Ze mogen in hun winkel geen broodjes, slaatjes, groenten, wijn, melk, aardappelen en dergelijke meer verkopen. Beiden waren betrapt door de stedelijke eetwareninspectie.

Het argument van de verdediging dat het Federaal Voedselagentschap een gedoogbeleid huldigt, sinds de rondzendbrief uit 1997 van toenmalig minister van Volksgezondheid Colla, maakte geen indruk op de rechter. "Een KB heeft voorrang op een rondzendbrief. En er dreigt gevaar op kruisbesmetting tussen onverpakte groenten en onverpakt vlees", luidt het.

Het vonnis zorgt voor onrust in slagerskringen. Woordvoerder Pascal Houbaert van het Federaal Voedselagentschap geeft toe dat de situatie verwarrend is.

De slager uit Oostakker gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Rechter Van den Berghe baseerde zich voor deze uitspraak op een koninklijk besluit uit 1955. "Onbegrijpelijk", zegt de advocaat van de slager. "Het kb uit 1955 werd in 1997 door toenmalig minister van Volksgezondheid Marcel Colla versoepeld met een omzendbrief, maar daar hield de rechter dinsdag geen rekening mee." De brief van Colla moet beschouwd worden als een soort gedoogbrief, waarin staat dat slagerijen en viswinkels alle producten mogen verkopen die ook in de warenhuizen worden verkocht, op voorwaarde dat er geen kruisbesmetting kan ontstaan. Concreet betekent dit dat slagers of vishandelaars die groenten verkopen, deze producten duidelijk moeten scheiden van het vlees of de vis. Wat het geval zou zijn voor de twee slagers uit Gent.