Wielrennen - Litouwer Raimondas Rumsas opgepakt in Italië

De van dopingsmokkel beschuldigde wielrenner Raimondas Rumsas is woensdag in het Italiaanse Lucca opgepakt, dat heeft het Franse persagentschap AFP vernomen uit gerechtelijke bron.

Belga

Tegen de Litouwer was een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd door de onderzoeksrechter van het Franse Bonneville. De advocaat van de familie Rumsas heeft de aanhouding bevestigd en zegt er alles aan te zullen doen om hen opnieuw vrij te krijgen. Rumsas, zijn echtgenote Edita en hun Poolse arts Krysztof Fisek moeten in Frankrijk voor de correctionale rechtbank verschijnen op beschuldiging van handel in verboden producten. De zaak ging aan het rollen toen bij een controle van de wagen van Edita Rumsas, net na het einde van de Tour de France 2002, een hele voorraad verboden middelen werden aangetroffen. Haar echtgenoot, die toen nog in dienst reed van het Italiaanse Lampre, was toen net derde geëindigd in de Ronde van Frankrijk. Edita bracht in totaal 73 dagen door in een Franse cel.

Rumsas en zijn echtgenote worden beschuldigd van dopinghandel, dokter Fisek zou de producten hebben geleverd. Het koppel dat in Italië leeft, riskeert een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete die overeenkomt met één- of tweemaal de waarde van de in beslag genomen producten. Raimondas Rumsas werd bijna een jaar later, op 16 mei in de Ronde van Italië, betrapt op het gebruik van EPO. Rumsas werd door Lampre ontslagen en de Litouwse federatie schorste hem voor een jaar. De renner leek van het toneel verdwenen, maar afgelopen weekend reed hij zich op de nationale kampioenschappen van zijn land opnieuw in de kijker. Hij won er goud in de tijdrit en zilver in de wegrit.

De Litouwse federatie schiet hem nu te hulp. Een woordvoerder gaf al aan dat de federatie bereid is alles te doen wat in haar macht ligt om de renner te helpen. "We beschikken niet meteen over preciese informatie over wat er gaande is, maar eens dat het geval is, gaan we bekijken wat we kunnen doen", klinkt het.