EC komt met spoorboekje voor toetredingsonderhandelingen met Turkije

De Europese commissie komt volgende week met een 'spoorboekje' voor de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie. Dat hebben ambtenaren van de commissie vrijdag gezegd.

AP Ned

In het document, dat waarschijnlijk woensdag wordt aanvaard, komen de basisvoorwaarden te staan waar Turkije aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een EU-lidmaatschap. Het is de bedoeling dat het plan vervolgens wordt aanvaard door de 25 EU-lidstaten en bij de onderhandelingen met Turkije, die waarschijnlijk op 3 oktober beginnen, zal dienen als agenda en referentiekader.

Door het opstellen van een onderhandelingsagenda die de goedkeuring heeft van alle lidstaten hoopt de Europese commissie politieke problemen te voorkomen tijdens de onderhandelingen en te vermijden dat regeringen zich tijdens het proces nadrukkelijk gaan mengen in de gesprekken.

Europese commissievoorzitter José Manuel Barroso riep de EU-lidstaten deze week op tot een open debat met Turkije over toetreding tot de EU. In verscheidene landen bestaat weerstand tegen een Turks EU-lidmaatschap. Barroso vreest dat na de crises over de Europese grondwet en de EU-begroting, de toetreding van Turkije eind dit jaar tot een nieuwe splitsing in de Europese gelederen kan leiden.