Schipper kan piraten-alarm slaan via satellietverbinding

Scheepsbemanning die wordt aangevallen door piraten of terroristen staat er niet meer alleen voor. Via een druk op een knop kan ze immers hulp oproepen via een satelliet. Het gaat om een alarmcode die door de Verenigde Naties werd uitgewerkt.

Belga

Het systeem zou op 1 juli 2004, bijna een jaar geleden dus, in gebruik zijn genomen door cargoschepen en olie- en gastankers.

"Aan boord van de schepen zijn twee alarmknoppen geplaatst. Deze zijn discreet opgesteld. Ze sturen een signaal uit dat via satelliet wordt ontvangen door operatoren die 24 uur op 24 op post zijn", legt Laurent Prat van de organisatie Shiplock uit.

Het gaat om een stil alarm. De hulpdiensten worden verwittigd zonder dat een sirene afgaat, zonder dat iemand het ziet of voelt. Ook schepen in de buurt merken niets van het uitgezonden signaal. Eens de alarmoproep is ontvangen, wordt de veiligheisagent van de scheepseigenaar verwittigd evenals het internationaal maritiem bureau dat steeds contact heeft met de kustwachten.

Het systeem is uiterst klein en voorzien van een batterij met een autonomie van 10 dagen zodat ook bij stroomonderbrekeningen alarm kan worden geslagen. Op elke boot kan met twee knoppen alarm worden geslagen. Een bevindt zich bij het stuurwiel van de kapitein. Een tweede is ergens in het schip verborgen. Enkel de kapitein en twee hoofdmatrozen weten waar die zich bevindt.

Op 19 juni 2001 bewees het systeem zijn nut. De olietanker Selayang was in het nauw van Malacca, tussen Indonesië en Maleisië door piraten overvallen. "We kregen elk uur een alarmsignaal van de tanker" legt Pottengal Mukundan van het internationaal maritiem bureau uit. We gaven de positie van de tanker door aan de marine. Zes dagen later kon die de bemanning bervrijden en de boot aan de eigenaar terugbezorgen".

Volgens ervaren kapiteins slaan piraten bij een overval meteen alle radioapparatuur stuk. Daarom moet de tweede alarmknop goed worden verborgen op een niet evidente plaatsen zoals bijvoorbeeld in een winkeltje van een ferryboot.