Kris Princen pakt de eindwinst in rally van Ieper

Print
Kris Princen (Renault Clio S1600) won zaterdag de Belgium Ypres Westhoek Rally. Dit is de zesde rally van het Belgisch kampioenschap, de derde van het Europees kampioenschap. Princen heeft in de eindstand 2:45.6 voorsprong op de tweede, de Nederlander Peter Bijvelds. Freddy Loix pakte in extremis de derde plaats.
Princen was niet de snelste in de wedstrijd maar veruit de regelmatigste. Hij reed een foutloos, wat niet gezegd kan worden van zijn rechtstreekse concurrenten. Larry Cols (Renault Clio S1600) ging op vrijdag van de baan, zaterdag volgden twee merkgenoten het voorbeeld van Larry Cols. Xavier Bouche ging op 750 m van de 32,54 km lange klassementsrit van Heuvelland van de baan en brak een wiel van zijn wagen. De leider in de tussenstand van het BK moest opgeven.
Ook Simon Jean Joseph (Renault Clio S1600) ging van de baan. Hij verloor 7 minuten, maar kon verder rijden en eindigde uiteindelijk op een zesde plaats.

Na 15 klassementsritten maakte de co-rijder van Peter Bijvelds een rekenfout en startte twee minuten te vroeg, wat hem twee minuten effectieve straftijd opleverde. Meteen was de strijd voor de zege beslist. Kris Princen: "Fantastisch om deze wedstrijd te winnen. Ik ging van start met de ambitie om te winnen, dat moet je altijd doen, maar het lukt niet altijd. Dit weekend lukte het wel, prachtig werk van het team."

Op hetzelfde moment, tijdens de 15de klassementsrit, verloor Bernd Casier na de finish een wiel. Casier verloor kostbare tijd en moest de de derde plaats aan Freddy Loix laten. In de ultieme klassementsrit stuntte Casier door de snelste tijd te laten noteren. Casier werd toch maar vierde nadat zijn co-rijder een foutje maakte dat hen 10 seconden straftijd opleverde. Zo eindigde Freddy Loix op een derde plaats tijdens zijn debuut met de Citroën C2 S1600. "Het was een moeilijke wedstrijd, maar we eindigen op het podium en dat is prima. Ik weet niet op er veel rijders zijn die tijdens hun eerste rally met een S1600 wagen meteen op het podium eindigen", aldus Loix.

Vertellen we nog dat Ieper een nieuwe recordhouder heeft qua aantal zeges. Gilbert Staepelaere, Robert Droogmans, Patrick Snijers en Freddy Loix wonnen allen vier keer in Ieper. Dany Colebunders won 4 keer als co-rijder aan de zijde van Patrick Snijers. Zaterdag won hij een vijfde keer aan de zijde van Kris Princen. De laatste keer dat Colebunders won in Ieper was in 1994.

.

Nu in het nieuws