Jan Ceulemans nieuwe trainer van Club Brugge

Jan Ceulemans traint de komende drie seizoenen landskampioen Club Brugge. Dat bevestigde de club zaterdagnamiddag officieel op haar website.

Belga

Ceulemans verlaat na zes jaar Westerlo en keert terug naar de club van zijn hart: van 1978 tot 1992 speelde de recordinternational (96 caps) bij de West-Vlaamse topclub. De 48-jarige aanvaller vervangt bij Brugge de Noor Trond Sollied, wiens situatie onhoudbaar was geworden na zijn geflirt met Olympiakos.

Ceulemans bond zijn voetbalschoenen aan de haak in 1992. Hij veroverde in zijn spelerscarrière drie titels en twee bekers met Club. Zijn eerste stappen op een voetbalveld zette hij in 1964 bij Lierse, waar hij op 17-jarige leeftijd in de eerste ploeg terechtkwam. In 1978 kocht Brugge hem weg, waar hij uitgroeide tot sterkhouder en kapitein. De gouden tijden die de 'Caje' bij Brugge beleefde, brachten hem ook persoonlijk succes: zo won hij in 1981, 1985 en 1986 de Gouden Schoen. In 1986 graaide de populaire Rode Duivel tevens de vierde plaats mee op de Wereldbeker in Mexico, in 1980 was er zilver op het EK in Italië. In het totaal speelde 'Sterke Jan' drie WK's en twee EK's.

Als coach begon hij bescheiden bij Eendracht Aalst (1992-02/96). Hij bracht de club van tweede naar eerste en dwong in 1994-1995 zelfs een Europees ticket af. Na een sabbatjaar ging hij twee seizoenen aan de slag bij tweedeklasser Ingelmunster, om in 1999 bij Westerlo terecht te komen. Met de Kempense club won hij een beker (2001) en zette hij vaak opvallende resultaten neer tegen de topploegen.

Westerlo bevestigde het akkoord tussen de drie partijen ook op zijn website en gaat op zoek naar een nieuwe trainer. Er zijn nog vier kandidaat-trainers in de running. Ten laatste maandagavond wil manager Herman Wijnants een opvolger voor Ceulemans, die nog onder contract lag tot 2007, bekendmaken.