Van Peel vraagt arbitragecommissie voor geschillen met districten

De Antwerpse schepen van Decentralisatie Marc Van Peel (CD&V) wil een arbitragecommissie inschakelen naar aanleiding van conflicten tussen de stad Antwerpen en de districten.

Belga

Dat zei hij maandagavond tijdens de gemeenteraad. De laatste tijd zijn er verschillende conflicten tussen de stad en enkele van de negen districten gerezen. De recentste ruzie gaat over subsidies voor rioleringen. Verschillende districtsvoorzitters uitten de afgelopen dagen scherpe kritiek in de pers.

Van Peel ontkent de problemen niet. "Er doet zich een escalatie voor", aldus de schepen maandagavond. Toch wil hij niet dramatiseren. De districten worden volgens Van Peel niet slechter behandeld dan andere stedelijke diensten. Wel geeft hij toe dat sommigen in de stedelijke administratie en de politiek het niet kunnen laten om zich al eens denigrerend over de districten uit te laten.

Van Peel vindt het overigens normaal dat er discussies zijn tussen verschillende overheidsniveaus. Daarvoor is in 2001 in Antwerpen een driekoppige arbitragecommissie opgericht. Van Peel verwacht een advies van de commissie en stipt aan dat ze nog nooit ingezet is moeten worden.

Nu in het nieuws