Rechter geeft jongen 300 uren werkstraf voor onopzettelijke doodslag

Print
Een 20-jarige jongeman die in 2002 onopzettelijk de dood veroorzaakte van een bejaarde man, is maandag door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 300 uren. De beklaagde had de oude man na een ruzie over een parkeerplaats voor gehandicapten een duw gegeven. Het slachtoffer kwam slecht ten val en overleed enkele dagen later.
Floremond V.C. en zijn echtgenote, die aan multiple-sclerose lijdt, waren op 14 december 2002 naar een kerstfeest van de MS-liga geweest, waar de man al een aanvaring had gehad met een Franstalige dame. Na het feest reed het bejaarde koppel naar de Aldi op de Gentse binnenring. Omdat de parkeerplaats voor gehandicapten bezet was, wond Floremond V.C. zich opnieuw op. De wagen die de plaats bezette, reed weg zodat V.C. zijn bestelwagen toch kon parkeren. Wel werd een deel van de voorbehouden plaats geblokkeerd door een bromfiets.

Terwijl mevrouw V.C. met haar rolstoel de bestelwagen via de lift verliet, kwam de eigenaar van de bromfiets zijn rijwiel verplaatsen. Hij werd eerst aangesproken door de vrouw in haar rolstoel en nadien door een opgewonden Floremond V.C. Die maakte daarbij enkele opmerkingen over "vuile vreemdelingen". Tom V.V., de vriend van de bromfietseigenaar, kwam tussenbeide en probeerde te bemiddelen. Toen Floremond V.C. de man op de bromfiets een duw gaf, kwam Tom V.V. opnieuw tussen en gaf de bejaarde man eveneens een duw. Die kwam daarbij slecht ten val en raakte in coma. Hij overleed enkele dagen later.

De verdediging van Tom V.V. pleitte de uitlokking, omdat Floremond V.C. de jongen en zijn vrienden had uitgescholden voor "vuile vreemdelingen", en de jongen op de bromfiets een duw en een kopstoot had gegeven. De rechtbank aanvaardde dat argument niet. "Als er al een kopstoot is geweest, was die zeker niet ernstig", zei de rechter. "En omdat zij geen vreemdelingen waren, konden de racistische uitlatingen hen niet beledigen."

De rechtbank was wel van oordeel dat Tom V.V. diep onder de indruk was van de feiten en veel spijt had over het gebeurde. "Een werkstraf is dan ook de enige manier om aan deze droevige zaak nog enige zin te geven", oordeelde voorzitter Bloch.
Tom V.V. moet nu binnen de twaalf maanden 300 uur werken, bij voorkeur in een instelling die zich bezighoudt met de opvang en verzorging van gehandicapten./.SAL(BAR) ./. 271413 JUN 05

.

Nu in het nieuws